روشهای مقابله با حملات اضطرابی و اثرات آن
اضطراب یک واکنش طبیعی به خطر است. زمانی که احساس خطر میکنید، تحت فشار هستید یا با موقعیتی چالش برانگیز مانند مصاحبه شغلی یا امتحان مواجه میشوید، اضطراب به سراغتان می آید. در حد اعتدال، اضطراب و استرس چیز بدی نیست. حتی موجب میشود هوشیار و متمرکز بمانید، دست به عمل بزنید و به شما انگیزه دهد تا مشکلات را حل کنید. اما زمانی که اضطراب طاقت فرسا میشود و در روابط و زندگی روزمرهتان تداخل ایجاد میکند، احتمالا دچار اختلالات اضطرابی شده اید. ابتلا به اختلالات اضطرابی میتواند بسیار ناراحت کننده باشد. زیرا شما را از زندگی ایده آلی که میخواهید، باز میدارد. اما باید بدانید که تنها نیستید. با وجود اینکه اختلالات اضطرابی یکی از شایع ترین مسائل مربوط به سلامت روان به حساب می آیند، اما بسیار قابل درمان هستند. تنها مهم است زمانی که متوجه اختلال شده اید، اقداماتی برای کاهش آن انجام دهید. البته ذکر این نکته مهم است که اختلالات اضطرابی، یک اختلال واحد نیستند و شامل گروهی از اختلالات میشود و علائم از فردی به فردی دیگر متفاوت است. ممکن است فردی از فکر اختلاط در یک مهمانی وحشت زده شود، درحالی که فرد دیگری ممکن است در یک حالت تنش دائمی زندگی کند و نگران همه چیز باشد.
حمله اضطرابی چیست؟
حملات اضطراب دوره هایی از وحشت یا ترس شدید هستند. علائم حمله اضطرابی عبارتند از:
- موج وحشت شدید
- احساس از دست دادن کنترل یا دیوانه شدن
- تپش قلب یا درد قفسه سینه
- احساس میکنید که از حال میروید
- مشکل در تنفس یا احساس خفگی
- هایپرونتیلاسیون (تنفس سریع و عمیق)
- گرگرفتگی
- لرزش
- حالت تهوع یا گرفتگی معده
- احساس جدایی یا غیر واقعی بودن
- سرگیجه
- احساس عذاب
- بی قراری
- دل پیچه یا اسهال
- تعریق
- حالت تهوع
- سردرد و کمردرد
اگر در موقعیت خاصی هستید و نگران حمله دوباره هستید، از یک درمانگر کمک بگیرید. خوشبختانه حملات اضطرابی بسیار قابل درمان هستند. در واقع بسیاری از افراد مبتلا به حملات اضطرابی، تنها در عرض 5 الی 8 جلسه بهبود را در روند اختلال احساس کرده اند.
تفاوت حملات اضطرابی و حملات پانیک چیست؟
حملات اضطرابی (Anxiety Attack) دارای ویژگی های زیر است:
- در نتیجه یک محرک خاص مانند امتحان، مسائل محل کار، مشکل در روابط یا یک مشکل سلامتی است.
- علائمی دارند که شدت کمتری نسبت به حمله پانیک دارند.
- اگر مداوم باشد، ممکن است نشانه اختلال اضطراب باشد.
- معمولا زمانی که فرد احساس اضطراب میکند به تدریج ایجاد میشود.
حملات اضطرابی یک علامت است و میتواند در انواع اختلالات اضطرابی رخ دهد. به عنوان مثال، افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر (GAD) ممکن است سطوح بالایی از نگرانی را تا زمانی که دچار حمله اضطرابی شوند، تجربه کنند.
پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین و رایگان افسردگی دکتر برنز
حمله پانیک (Panic Attack) دارای ویژگیهای زیر است:
- علائمی دارد که ممکن است شدید احساس شود.
- ممکن است به طور غیرمنتظره ای اتفاق بیفتد، چه فرد احساس آرامش کند یا مضطرب باشد.
- علائم جسمی و احساس وحشت به حدی شدید است که فرد میترسد به طور کامل کنترلش را از دست بدهد یا مرگ قریب الوقوع اتفاق بیوفتد.
- اغلب به طور ناگهانی رخ میدهد و معمولا در عرض 10 دقیقه قبل از فروکش کردن به اوج خود میرسد و به ندرت بیش از 30 دقیقه طول میکشد. البته ممکن است تاثیرات منفی آن ممکن است ادامه یابد.
با وجود اینکه مدت حملات پانیک کوتاه است، اما در این مدت، ممکن است وحشت شدیدی را تجربه کنید و احساس کنید در شرف مرگ هستید یا کاملا کنترل خود را از دست داده اید. علائم فیزیکی این حملات آنقدر ترسناک است که بسیاری از مردم فکر میکنند دچار حمله قلبی شده اند.
مقایسه حملات اضطرابی و پانیک
شباهت علائم
هر دو حملات پانیک و اضطرابی ممکن است موارد زیر را دارا باشند:
- ترس
- تپش قلب
- مَنگی
- حالت تهوع
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن
- تعریق
- درد قفسه سینه
- افکار غیرمنطقی
تفاوت حملات در نحوه شروع
حملات اضطرابی میتواند در نتیجه واکنش به یک نگرانی یا استرسی خاص باشد. این حملات به صورت تدریجی رشد میکنند و فرد معمولا در ابتدای حملات تنها دچار نگرانی و دلواپسی است. این حملات میتوانند خفیف، متوسط یا شدید باشد.
حمله پانیک میتواند بدون هشدار قبلی اتفاق بیفتد و به افراد این احساس را بدهد که از کنترل خارج شده اند. حمله پانیک ممکن است در هر موقعیتی رخ دهد. چه فرد احساس آرامش کند یا مضطرب باشد و یا حتی در هنگام خواب ممکن است رخ دهد. ممکن است هیچ دلیل واضحی وجود نداشته باشد و سطح ترس با محرک تناسبی نداشته باشد.
تفاوت در مدت زمان
اضطراب ممکن است مربوط به یک موقعیت خاص باشد. تمایل به ایجاد و ادامه علائم، برای مدتی دیده میشود. حمله پانیک به طور ناگهانی شروع میشود، بین 5 تا 20 دقیقه طول میکشد. تا 10 دقیقه اوج میگیرد و سپس شروع به فروکش میکند. اما اضطراب به این شکل به اوج نمیرسد.
آیا حملات اضطرابی میتواند منجر به حملات پانیک شود؟
حمله پانیک میتواند نشانه ای از اضطراب باشد. فردی که مبتلا به اختلال پانیک است ممکن است دچار اضطراب شود که چه زمانی ممکن است دوباره دچار حمله پانیک شود. عدم اطمینان در مورد اینکه چه زمانی یک حمله قرار است اتفاق بیفتد ممکن است منجر به نگرانی یا اضطراب بین حملات شود. برای یک فرد مبتلا به اختلال پانیک، اضطراب ممکن است باعث حمله پانیک شود. ترس از حمله پانیک میتواند بر رفتار و توانایی فرد برای عملکرد در زندگی روزمره تاثیر بگذارد. همچنین برخی از افراد مبتلا به حملات اضطرابی، در صورت عدم بهبود، میتواند حملاتشان به حملات پانیک پیشرفت کند.
درمان حملات اضطرابی
این نکات میتواند به کاهش اضطراب و مدیریت علائم کمک کند:
- تکنیک های تمدد اعصاب را تمرین کنید. هنگامی که به طور منظم تکنیک های آرام سازی مانند مدیتیشن ذهن آگاهی و تنفس عمیق را تمرین کنید. از این طریق میتوانید علائم اضطراب را کاهش و احساس آرامش را افزایش دهید.
- سبک زندگی سالم داشته باشید. اغلب استرس و اضطراب ما به دلیل سبک زندگی ناسالم است. سعی کنید روزانه 30 دقیقه ورزش هوازی داشته باشید و به اندازه کافی بخوابید. ورزش هایی مانند: پیاده روی، دویدن، شنا یا رقصیدن را امتحان کنید.
- نگرانی مزمن را متوقف کنید. نگرانی یک عادت ذهنی است که میتوانید یاد بگیرید چگونه آن را ترک کنید. استراتژی هایی مانند به چالش کشیدن افکار مضطرب میتواند به طور قابل توجهی نگرانی را کاهش دهد و افکار مضطرب شما را آرام کند.
- سیگار را متوقف کنید: برخلاف اینکه ممکن است سیگار آرامش بخش به نظر برسد، اما در واقع یک محرک قوی برای اضطراب محسوب میشود.
چه زمانی باید به دنبال مراجعه به روانشناس باشید؟
با وجود اینکه راهبردهای مقابله ای خودیاری میتواند بسیار موثر باشد، اگر نگرانی ها، ترس ها یا حملات اضطرابی شما به حدی زیاد هستند که باعث ناراحتی شدید یا اختلال در زندگی روزانه شما میشوند، مهم است که به دنبال کمک حرفهای باشید.
درمان با دارو
اگر اضطراب به حدی شدید است که توانایی و عملکرد شما را مختل کرده است، دارو ممکن است به تسکین برخی علائم کمک کند. اما باید توجه داشته باشید که داروهای اضطراب میتوانند باعث ایجاد عادت شوند و عوارض جانبی ناخواسته یا حتی خطرناکی ایجاد کنند، بنابراین بهتر است که در این مورد سنجیده عمل کنید.
نویسنده / مترجم: بیتا پیربوداقی
منابع: helpguide.org و medicalnewstoday.com