اختلال شخصیت وابسته و نشانه های آن

یکی از اختلالات شخصیتی شایع که مرد و زن را درگیر خود می سازد، اختلال شخصیت وابسته می باشد. در اختلال شخصیت وابسته، افراد اتکایی بیش از حد به دیگران برای گرفتن تصمیم های مهم و سرنوشت ساز و همینطور تصمیم های عادی دارند. افراد مبتلا به این اختلال، همواره در وجود خود از تنهایی و ترک شدن ترس و واهمه زیادی دارند.

به طور کلی، انسان ها به سبب طبع و سرشت اجتماعی، در طی زندگی و با اطرافیان خود تعامل و وابستگی دو سویه و در عین حال منطقی دارند. اما در اختلال شخصیت وابسته، تعامل و ارتباط افراد به صورت یک سویه بروز پیدا می کند. به همین سبب فرد از طریق دیگران همواره در صدد برآورده ساختن نیازهای جسمی یا عاطفی خود بر می آید. در صورتی که این نیازها به نحو مطلوب برطرف نشود، ناامنی و اضطراب سراسر وجود فرد را احاطه می کند. در نتیجه، علاوه بر از دست رفتن اعتماد به نفس، رفتارها و اعمال خاصی از شخص دارای این اختلال سر می زند.

شخصیت وابسته

آشنایی بیشتر با اختلال شخصیت وابسته

در اختلال شخصیت وابسته، فرد به مقوله های مراقبت و حمایت احتیاج شدید و مفرط پیدا می کند. بر همین اساس، این دسته افراد در جهت مرتفع ساختن نیازهایشان ضمن برخورداری از ترس و واهمه، در مورد از دست دادن و جدایی، به افرادی سلطه پذیر و مطیع تبدیل می گردند. افراد دارای این اختلال، از قابلیت تصمیم گیری های شخصی بدون وابستگی به سایرین برخوردار نبوده و همواره در جستجوی راهی برای واگذار کردن مسؤولیت های خود به سایرین می باشند. این افراد نه تنها برای توانایی ها و مهارت های خود ارزش قائل نیستند، بلکه در مواقع تنهایی بسیار مضطر و درمانده می شوند.

همچنین به علت ترس از تنهایی دچار ناراحتی و پریشانی می گردند. به همین دلیل افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته به محض تمام شدن رابطه به یک شخص، بلافاصله و بی درنگ به دنبال ایجاد رابطه دیگری می گردند. این افراد در مواقعی که نظرشان با دیگران در تعارض و متفاوت باشد، به علت واهمه داشتن از طرد شدن چاره ای جز پذیرفتن عقاید، نظرات و حرف های دیگران ندارند.

پیشنهاد می کنیم بخوانید: علل و پیامدهای مهم ترس و فوبیا

مبتلایان به این اختلال شخصیتی همواره از نوعی بی عرضگی و احساس عدم کفایت رنج می برند. در برابر انتقادات از روحیه بسیار حساسی برخوردار بوده و در این شرایط به دلگرمی و دلجویی نیاز مبرم پیدا می کنند. در اختلال شخصیت وابسته، فرد در اغلب مواقع راجع به خود دچار تردید بوده و خود را شایسته احترام و علاقه دیگران نمی بیند. به عقیده این افراد، مهربانی و ارزش قائل شدن و هر گونه احساسات گرم بی دوام و ناپایدار می باشد.

وابسته به خانواده

علائم و نشانه های برجسته اختلال شخصیت وابسته

عدم توانایی در تصمیم گیری بدون مشورت و کمک از دیگران، یکی از نشانه های اختلال شخصیت وابسته به شمار می رود. بر همین اساس، این افراد بدون اطمینان حاصل کردن از مشورت یا توصیه دیگران قادر به تصمیم گیری در امور روزمره خود نمی باشند. اشخاص مبتلا به این اختلال، به علت از دست دادن تأیید یا کمک دیگران، معمولا هیچگونه مخالفتی با آنها نمی کنند.

پیشنهاد می کنیم بخوانید: چطور جرات کنم حرف دلم را بزنم؟

برجسته ترین علائم اختلال شخصیت وابسته، وجود ترس و واهمه عمیق به سبب ترک شدن و تنهایی می باشد. عدم اعتماد به نفس کافی و بدبینی در شخصیت این افراد موج می زند. افراد درگیر با این اختلال، از مسؤولیت های بزرگسالی خود پرهیز و اجتناب می کنند. تمایل به خیال بافی و ساده لوحی، ارجحیت دادن به نیازهای حامیان خود، تحمل سوء استفاده ها و بد رفتاری های دیگران و ناتوانی در انجام وظایف، از دیگر نشانه های اختلال شخصیت وابسته محسوب می شود.

طیف های مختلف اختلال شخصیت وابسته

اختلال شخصیت وابسته در طیف های گوناگونی نظیر شخصیت وابسته ایثارگر، غیر مؤثر، نابالغ، مطیع و مضطرب ظاهر می شود. شخصیت های وابسته مضطرب با ویژگی های شخصیتی مانند عدم استقلال، عدم خود مختاری، تمایل نداشتن به خود کفایتی، ترس از طرد شدن و اضطراب جدایی همراه می باشند. همچنین این طیف افراد در اغلب مواقع آشفته، بی قرار، دارای حس خشم و ترس محسوس می باشند. در گونه شخصیت وابسته مطیع، دوری از درگیری و تعارض نمود بارزی دارد.

این افراد هیچگونه ارزشی برای خود قائل نمی شوند و به منظور دوری از انتقاد و طرد شدن، خود را در قالب فردی ناراحت و بیمار قرار می دهند. این افراد به دنبال تایید شدن از طرف دیگران هستند و در مقابل مشکلات بسیار ناتوان و درمانده می باشند. در اختلال شخصیت وابسته نابالغ، افراد از دیدگاهی بچه گانه و کودکانه برخوردار هستند.

این دسته برای خود هیچ هدف و آرزویی نداشته و غالبا با اشخاص کم سن و سال تعامل و رابطه برقرار می نمایند. شخصیت های وابسته غیر مؤثر علاوه بر انرژی بسیار کم، از خستگی مفرط نیز رنج می برند. از ویژگی های این افراد، کم بودن انگیزه، ساکت، بی اهمیت جلوه دادن مسؤولیت ها و عقاید منفی مخرب، محسوب می شود. اشخاص دارای اختلال شخصیت ایثارگر دارای خصوصیاتی مانند خود آزارگری، زیر پا گذاشتن ارزش ها، جلب رضایت و مطیع دیگران می باشند.

عدم استقلال فردی

نحوه درمان اختلال شخصیت وابسته

یکی از طریقه های کاربردی و کارآمد اختلال شخصیت وابسته، روش روان درمانی می باشد. این شیوه درمان مبتنی بر آموزش و فراگیری ایجاد روابط سالم، استقلال و فعال کردن فرد مبتلا به این اختلال می باشد. با استفاده از استراتژی هایی همچون فراگیری ابرازمندی به فرد مبتلا، در جهت افزایش اعتماد به نفس او بر می آیند.

از دیگر روش های درمان اختلال شخصیت وابسته، درمان رفتاری شناختی می باشد. در این شیوه به شخص مبتلا تاثیر گذاری افکار مخرب بر رفتار و احساساتش و رویکردهای مناسب در این زمینه آموزش داده می شود. درمان رفتاری دیالکتیکی نیز از دیگر روش های درمان در این زمینه به شمار می رود. در این روش فراگیری تقویت و ارتقای مهارت توانمندسازی و تمدد اعصاب برای فرد صورت می گیرد. از شیوه های دیگر تجویز داروهای روانپزشکی مانند داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب برای کاهش علائم این اختلال می باشد.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 0 - میانگین امتیاز: 0]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22623587 - 021 رزرو وقت تست آنلاین