متادون چیست؟ آیا می تواند اعتیادآور باشد؟

متادون یک آگونیست مواد افیونی مصنوعی است، به این معنی که روی گیرنده های مواد افیونی در مغز اثر می گذارد. اینها همان گیرنده هایی هستند که سایر مواد افیونی مانند هروئین روی آنها تأثیر می گذارد. متادون یک عنصر کلیدی در درمان اعتیاد به مواد افیونی است. مواد افیونی گروهی از مواد روانگردان مشتق شده از گیاه خشخاش هستند که شامل تریاک، مورفین و کدئین می باشد. وابستگی به مواد افیونی می تواند باعث طیف وسیعی از مشکلات سلامتی شود و اغلب با سوء استفاده از سایر مواد مخدر از جمله الکل همراه است. متادون یکی از داروهای موجود است که بیشتر مورد تحقیق قرار گرفته است و در صورت استفاده صحیح، بی خطر است. اگرچه گیرنده های مواد افیونی را اشغال و فعال می کند، اما این کار را کندتر از هروئین انجام می دهد. متادون معمولاً به صورت مایعی که بلعیده می شود (محلول خوراکی) تجویز می شود اما به صورت قرص یا تزریق روزانه نیز در دسترس است. این ماده تا زمانی که طبق تجویز مصرف شود ایمن و موثر است. داروی متادون به طور خاص برای هر بیمار طراحی شده است و دوز آن اغلب تنظیم می شود و هرگز نباید با دیگران به اشتراک گذاشته شود.

متادون

آیا متادون می تواند اعتیادآور باشد؟

از آنجایی که متادون اثرات مشابهی به هروئین دارد، شما به راحتی می توانید معتاد آن شوید، به خصوص اگر متادون را برای بالا رفتن مصرف می کنید. بدن شما همچنین می تواند تحملی نسبت به آن ایجاد کند، یعنی به دوزهای بالاتری نیاز خواهید داشت تا اثرات مشابهی داشته باشد. هنگامی که بدن برای عملکرد طبیعی به متادون متکی می شود، وابستگی ایجاد می شود. ترک متادون، مانند هر مخدر دیگری، می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. اگرچه این دارو به اندازه هروئین اعتیاد آور نیست، اما می تواند منجر به علائم ترک شود، به خصوص اگر مصرف آن به طور ناگهانی متوقف شود، که به سختی می شود به آن غلبه کرد. علائم ترک متادون مشابه علائم سایر مواد افیونی مانند هروئین و مورفین است. بسیاری از مصرف کنندگان به ویژه با ترک متادون دست و پنجه نرم می کنند، زیرا این ماده برای مدت طولانی تری در بدن باقی می ماند. علائم ترک متادون معمولاً متوسط ​​و شبیه آنفولانزا هستند.

علائم شایع و شدید ترک عبارتند از:

کسانی که اعتیاد شدیدتر به متادون دارند احتمالاً علائم ترک جدی تری را تجربه خواهند کرد. اگر مصرف کننده به چندین ماده معتاد باشد، روند ترک ممکن است طولانی تر و شدیدتر باشد. با این حال، اگر متادون به عنوان بخشی از درمان یک بیماری دردناک به طور مناسب استفاده شود، احتمال معتاد شدن بسیار کمتر است. بیمار معمولاً توسط روانپزشک تحت نظر است و با بهبود شرایط دردناک، دوز متادون به مرور زمان کاهش می یابد.

اعتیاد به متادون

متادون برای چه مواردی استفاده می شود؟

در خصوص متادون، مداخلات دارویی و روانی اجتماعی در جامعه و نظام عدالت کیفری ارائه می شود و شامل خدمات بستری، اقامتی، روزانه و سرپایی می شود. اهداف این رویکرد شامل نگهداری، ایجاد ثبات از طریق کاهش ولع و جلوگیری از ترک، حذف خطرات ناشی از تزریق و رهایی فرد از مشغولیت به دست آوردن مواد افیونی غیرقانونی و بهبود عملکرد کلی است. برای دستیابی به این هدف، یک رژیم مخدر جایگزین، که یک دوز ثابت یا قابل انعطاف متادون یا بوپرنورفین برای کاهش و توقف مصرف غیرقانونی است، با دوز بالاتر از مقدار مورد نیاز صرفاً برای جلوگیری از علائم ترک تجویز می‌شود. هدف این است که افرادی که به مواد افیونی غیرقانونی وابسته هستند از نگهداری به سم زدایی و سپس پرهیز پیشرفت کنند، یعنی زمانی که فرد مصرف مواد افیونی را متوقف کند.

متادون همچنین برای مراقبت های پایان عمر و دردهای شدید استفاده می شود. این معمولاً توسط متخصص تجویز می شود و به صورت قرص یا تزریقی ارائه می شود. به دلیل خطرات مرتبط با مصرف مواد افیونی، متادون فقط باید برای تسکین درد در افرادی استفاده شود که قادر به مصرف داروهای مسکن غیرافیونی نیستند، یا در شرایطی که نمی توان درد را با گزینه های دیگر مدیریت کرد.

سو مصرف متادون

متادون چگونه بر بدن تأثیر می گذارد؟

اثرات متادون بر بدن عبارتند از:

  • کند کردن عملکرد بدن و کاهش دردهای جسمی و روانی
  • احساس گرما و آرامش
  • تسکین احساس اضطراب

با این حال، عوارض جانبی متادون باید جدی گرفته شود، زیرا برخی از آنها ممکن است نشان دهنده وضعیت اورژانسی باشد. در این صورت، بیماران باید مصرف متادون را متوقف کنند و فوراً با پزشک یا خدمات اورژانس تماس بگیرند.

عوارض جانبی رایج متادون عبارتند از:

  • بی قراری
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • تنفس آهسته
  • خارش پوست
  • عرق کردن شدید
  • یبوست
  • مشکلات جنسی

عوارض جانبی جدی متادون عبارتند از:

  • مشکل در تنفس یا تنفس کم عمق
  • احساس سبکی سر یا ضعف
  • تجربه کهیر یا بثورات پوستی؛تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
  • احساس درد قفسه سینه
  • تجربه ضربان قلب سریع یا تند
  • تجربه توهم یا گیجی

متادون دارویی است که می تواند باعث آسیب های روانی نیز شود. برخی از افراد با مصرف متادون دچار توهم می شوند و برخی ممکن است دچار اختلالات خواب یا هذیان از آن شوند. برای برخی، عوارض جانبی متادون شامل افکار خودکشی و اختلالات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب است.

منبع: cpdonline.co.uk

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 1 - میانگین امتیاز: 4]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22623587 - 021 رزرو وقت تست آنلاین