ابراز وجود در پرتو استفاده از هنر درمانی
هنر درمانی یک راهکار خلاقانه و نوآورانه با استفاده از هنرهای مختلف است. از جمله ابزرهای هنر درمانی می توان به موسیقی، نقاشی و تئاتر اشاره کرد.در هنر درمانی برای بهبود و ارتقای سلامت روان افراد کارایی بسیار خوبی دارد. هنر درمانی، در درمان مشکلات روحی و جسمی تاثیر شگرفی از خود بر جای می گذارد. هنر به عنوان یک علم، با بعد روانی و روحی انسان در تعامل و ارتباط می باشد. بر همین اساس، مقوله هنر کمک شایانی به کاهش استرس، بهبود مهارت های ارتباطی، ارتقای سلامت روان، خودآگاهی، ارتقای تعاملات بین فردی و افزایش عزت نفس می کند.
وارد شدن فرد به دنیای خلاقانه هنری، ابعاد روحی و روانی او را تحت تاثیر قرار گرفته و کنترل و مدیریت احساسات و رفتارها نمود بارز پیدا می کند. نزدیک شدن بیشتر فرد به مقوله هنر، به همان میزان آگاهی او را از احوالات درونی و احساساتش افزایش می دهد. در نتیجه این امر، ضمن شناخت بیشتر خود، مفهوم واقعی آرامش را کاملا تجربه و لمس می نماید. بنابراین هنر درمانی، آمیخته ای از خلاقیت و تکنیک های روان درمانی به منظور بهبود و ارتقای سلامت افراد می باشد. برای بهره بردن از این روش، لازم نیست که فرد از استعداد هنری بالایی برخوردار باشد، بلکه ابراز کردن احوال درونی و احساسات فروخورده در این زمینه کفایت می کند.
چرا استفاده از هنر درمانی؟
در وادی هنر درمانی، فرد با استفاده از فعالیت های بدیع و نوآورانه، به صورت کاملا آزاد و در کمال آرامش به ابراز وجود خود می پردازد. این فرآیند می تواند در شیوه های دستی، دیداری یا شنیداری ظهور پیدا کند. در این روش درمانی، فرد وجود پنهانی خود را ابراز نموده که از این طریق می توان در جهت درمان مشکلات روحی و جسمی او اقدام کرد. ابزارهای لازم برای انجام این فعالیت گچ، ماژیک، رنگ، مداد و به طور کلی هر ابزاری که بتوان با آن طرحی را ترسیم نمود، محسوب می شوند.
موسیقی درمانی، نقاشی درمانی و نمایش درمانی از اقسام مختلف هنر درمانی به شمار می روند. در این شیوه درمانی افراد با مفهومی با عنوان پالایش روانی یا کاتارسیس آشنایی لازم را پیدا می کنند. در پرتو پالایش روانی، ابراز افکار و هیجانات درونی به بهترین نحو میسر می شود. این روش درمانی هم به صورت گروهی و هم به شکل فردی قابلیت اجرا شدن را دارد. در مقوله هنر درمانی، اثری که خلق می شود صرفا از دیدگاه زیبا شناختی از درجه اهمیت بالایی برخوردار نمی باشد، بلکه معنا و مفهوم پنهان اثر ایجاد شده به منظور تحلیل بعد روحی فرد به وسیله درمانگر حائز اهمیت می باشد. با استفاده از این روش و با گذشت زمان، فرد از تعارضات ذهنی و جریانات شکل گرفته در ذهن خود آگاهی و شناخت پیدا می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چگونه شخصیتی قوی داشته باشیم؟
مزیت های تاثیرگذار استفاده از هنر درمانی
استفاده از هنر درمانی، اختصاص به قشر یا طبقه خاصی ندارد، بلکه همه رده های سنی و اقشار جامعه می توانند از این روش نهایت بهره را ببرند. حتی این روش برای مشکلات دارای ریشه روانپزشکی مانند کودکان دارای استرس و کودکان مبتلا به اوتیسم مفید و اثرگذار می باشد. این شیوه درمانی برای بیماری هایی مانند سرطان به دلیل اینکه فرد، وضعیت پر تنش و پر استرسی را سپری می کند نیز می تواند مثمر ثمر واقع شود. یکی از مزیت های قابل توجه هنر درمانی، فراهم آوردن شرایطی مطلوب به منظور ابراز احساسات و احوال درونی افراد و تعامل برقرار کردن با محیط، بدون استفاده از جمله یا کلمه می باشد.
بدون شک، جملات و کلمات برای ادای حق مطلب و ابراز آنچه که در اعماق وجود فرد موج می زند، عاجز و محدود می باشند. بر همین اساس، به هر میزان که افراد با مفاهیم هنری و فضای این حوزه انس و خو بگیرند، به همان میزان از رفتارها و افکار آسیب رسان و آسیب های اجتماعی فاصله می گیرند. شناخت و آگاهی از درون افراد، زمینه اتصال آنها به منبع آسایش و آرامش را امکان پذیر می سازد. نقش و تاثیر هنر درمانی در ارتقای بهداشت روانی و مدیریت و کنترل افکار را نمی توان نادیده گرفت.
نقش درمانگر در مقوله هنر درمانی
نقش و وجود درمانگر در حوزه هنر درمانی، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. چرا که درمانگر به خوبی با مؤلفه های برانگیختن افکار، احساسات و هیجانات آشنایی و شناخت لازم را دارد. همچنین روش شناخت کافی از ناهنجاری های گوناگونی روحی و روانی و مهارت و روش تشخیص این مشکلات را فرا گرفته است. در موضوع هنر درمانی، درمانگر در طول درمان همواره با خصوصیات متفاوت شخصیتی و انسانی، باورها، عقاید و فرهنگ متفاوت مواجه شده و باید با آغوش باز پذیرای این مسائل باشد. بر همین اساس، درمانگر علاوه بر شناخت راه حل های درمانی، مسیر دستیابی به این راهکارها را نیز سهل و آسان می کند.
نقش هنر درمانی در درمان افسردگی
بدون اغراق، هنر درمانی در کاهش و بهبود افسردگی بسیار تاثیرگذار و مؤثر می باشد. به همین جهت، موسیقی درمانی تاثیر مستقیم بر روی افراد دارای افسردگی از خود برجای می گذارد. بدین صورت، می توان در ارتقای روحی و عاطفی فرد افسرده قدم مؤثری را برداشت. در این روش، به دلیل فراگیری مهارت خودآگاهی توسط افراد افسرده، قابلیت مقابله با افکار و احساسات نامطلوب و ناخوشایند برای آنها فراهم می گردد.
در نتیجه این امر، مهارت های شناختی فرد افزایش پیدا کرده و در وجود خود احساس شیرین و لذت بخشی را تجربه می کند. هنر درمانی به علت بروز احساسات افراد در درمان بیماری افسردگی بسیار مؤثر و کاربردی می باشد. انتشار هورمون دوپامین و اکسیدوسین به علت خلق اثری هنری، و مورد تایید و تمجید قرار گرفتن افراد دارای افسردگی، یکی از راهکارهای کارآمد و مناسب برای غلبه بر این بیماری به شمار می رود. در پرتو هنر درمانی، بستر مناسبی برای ابراز وجود فرد و به تصویر کشیدن احساسات و افکار درونی او میسر می گردد. مرکز مشاوره فکر بکر با استفاده از جدید ترین روشهای هنر درمانی در منار شما مراجعین محترم می باشد.