افسردگی تحصیلی چیست و چگونه درمان میشود؟

افسردگی تحصیلی حالتی است که فرد در آن دچار خستگی ناشی از مطالعه دروس شده و بی علاقگی به مطالب و مفاهیم درسی سبب پیشرفت بسیار کم و یا عدم پیشرفت تحصیلی او میگردد. زمانی که احساس فشار بیشتر از حد باشد فرسودگی تحصیلی اتفاق خواهد افتاد. دو مورد مهم از رایجترین موانعی که جوانان و نوجوانان با آن روبرو هستند افسردگی و اضطراب می باشد. این دو عامل در عدم پیشرفت تحصیلی آنها نقش بسیار مهمی دارد. افسردگی و اضطراب علاوه بر افسردگی تحصیلی، بر سلامتی روانی دانش آموزان اثر گذاشته و منجر به مشکلات رفتاری، اجتماعی و عملکرد و یادگیری ضعیف در آنها می شود.

افسردگی تحصیلی

چگونه با وجود افسردگی درس بخوانیم؟

اینکه با داشتن افسردگی چطور میتوان درس خواند تا حدود زیادی به خود فرد بستگی دارد. مسئله ای که در اینجا کاملاً واضح است، این است که قبل از هرگونه اقدامی، افسردگی باید درمان شود. با رعایت چند نکته ساده میتوان تا حدود بسیار زیادی بر افسردگی تحصیلی و استرس غلبه نمود. در کنار این نکات حمایت والدین و فراهم نمودن شرایط مناسب تحصیل به دانش آموز کمک بزرگی خواهد نمود. از جمله این نکات میتوان اشاره کرد به:

تنظیم ساعت خواب

تنظیم ساعت خواب تا حدود بسیار زیادی در کاهش استرس و اضطراب فرد نقش دارد.

پرهیز از قرار گرفتن در شرایط استرس زا

تا جایی که می توانید تلاش کنید از قرار گرفتن در موقعیتهایی که سبب وارد شدن استرس و اضطراب به شما میشوند خودداری نمایید.

برنامه ریزی

سعی کنید برای مطالعه هر درس از قبل برنامه ریزی کنید. برنامه ریزی سبب میشود تا حدود زیادی استرس شما کاهش یابد.

عدم استفاده یا حداقل استفاده از کافئین

از استفاده بیش از حد از کافئین جلوگیری کنید. زیرا استفاده زیاد آن سبب افزایش ضربان قلب و استرس در فرد میشود. در صورتیکه افسردگی و استرس فرد بیش از حد باشد و با این روش ها کمتر نگردد، باید به پزشک مراجعه کند. همچنین از مصرف خودسرانه قرص های تقلبی بپرهیزد. اگر چنانچه پزشک تشخیص دهد برای درمان به دارو نیاز دارد، قطعاً آن را تجویز خواهد نمود.

افسردگی و اضطراب کنکور

افسردگی و اضطراب کنکور از جمله اختلالات روانی است که در بین متقاضیان کنکور بسیار رایج می باشد. دوران کنکور، دورانی پر از استرس و پر از تنش می باشد. این تنش چندان به نوع رشته فرد بستگی ندارد، بنابراین در تمامی رشته های تحصیلی (ریاضی، تجربی، انسانی، هنر) ممکن است وجود داشته باشد. افسردگی دوران کنکور به طور معمول در هفته ها و نیز روزهای پایانی قبل از کنکور به سراغ فرد میرود. این افسردگی میتواند حتی سبب سست شدن اراده فرد گردد. از جمله دلایل افسردگی تحصیلی به ویژه افسردگی در کنکور کاهش زمان استراحت و نیز افزایش فعالیت های مغزی می باشد. این اختلال نخست سبب ایجاد استرس و کم شدن کارایی مغز و نهایتاً سبب ایجاد یک اختلال روحی مهم میگردد.

تاثیر افسردگی تحصیلی بر یادگیری

یادگیری یک فرآیند فعال میباشد. بنابراین برای اینکه فرد بتواند موضوعی را یاد بگیرد باید توجه، دقت و تمرکز لازم را داشته باشد. افسردگی در نوجوانان سبب کم شدن شوق و انگیزه یادگیری در آنها شده و در واقع یادگیری را کاهش میدهد. این افراد مهمترین فاکتورها را برای یادگیری ندارند و افسرده هستند. افرادی که اغلب افسرده هستند دچار مشکل در انجام فعالیتهای شناختی و حرکتی پیشرفته هستند. آنها به راحتی تحریک شده و اغلب گیج و بی نظم و حواس پرت هستند. افسردگی و اضطراب حافظه کاری را مختل نموده و بنابراین به خاطر سپردن اطلاعات جدید و یادآوری تجربیات گذشته برای افراد افسرده دشوار خواهد بود. دانش آموزان مبتلا به افسردگی نتایج تحصیلی ضعیفی داشته و اکثر اوقات در برابر انجام فعالیت های تحصیلی مقاومت میکنند.

مشکلات روانی کنکوری ها

افسردگی تحصیلی آن هم در دوران کنکور بسیار رایج و شایع می باشد. با اینکه کنکور در سرنوشت و نیز آینده نوجوانان تاثیر بسزایی دارد، اما میتواند با آسیبهای جبرانناپذیری نیز همراه باشد. در واقع میتوان گفت این آسیب های روانی میتواند با اضطراب ناشی از امتحان برابر بوده و یا حتی از آن گسترده تر نیز باشد. آسیب های ناشی از کنکور در واقع از چند جنبه بررسی میشوند:

آسیب های روانی پیش از کنکور

این آسیب ها بیشتر از انواع واکنش های تنشی، اضطرابی و هراس آمیز میباشند. مشکلاتی نظیر فشارهای روانی ناشی از حجم زیاد و گسترده بودن کتاب های درسی، بخاطر سپردن نکات مهم و تنوع کتاب های تستی، خود را به شکل آسیبهای شخصیتی، دلهره و ترس نشان میدهند. این شرایط سبب ایجاد آسیبهای متعدد روانی شده و به دنبال آنها آسیبهای بدنی نیز به فرد وارد میگردد.

درمان افسردگی تحصیلی

آسیب های روانی پس از کنکور

تاثیر روانی بعد از کنکور بر روی افراد مختلف متفاوت است. ممکن است افراد پذیرفته شده در کنکور دچار خودپسندی شوند، یا به علت قبول شدن در رشته ای که دلخواهشان نبوده ناامید شده و احساس درماندگی کنند. افراد شکست خورده در کنکور نیز کنارهگیر شده و احساس ناامیدی میکنند. در نتیجه کم کم درون گرا شده و حتی ممکن است اقدام به خودکشی کنند.

درمان افسردگی

افراد مبتلا به افسردگی تحصیلی دارای علائمی چون: خستگی فکری، عدم توانایی جذب اطلاعات، غم، ناامیدی، بی حوصلگی، دل زدگی، بی خوابی و گوشه گیری از اجتماع هستند. برای درمان افسردگی راه های زیادی وجود دارد. از جمله راه های کم خرج جهت درمان این بیماری میتوان اشاره نمود به:

مطالعه اصولی

مطالعه بی وقفه و بدون تفریح و استراحت روشی کاملاً اشتباه است. بنابراین مطالعه باید کاملاً اصولی و با برنامه ریزی باشد.

تمرکز

از جمله فاکتورهای مهم در یک مطالعه اصولی و درست، داشتن تمرکز بالا می باشد. این نکته در یادگیری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. بنابراین برای یادگیری باید علاوه بر حذف عوامل حواس پرتی نظیر: اینترنت، موبایل و تلویزیون، تمرکز بالایی داشته باشید. میتوان گفت بهترین درمان برای دانش آموزان افسرده ترکیبی از داروهای ضد افسردگی و گفتار درمانی هایی نظیر روان درمانی و شناخت رفتاری می باشد. دانش آموزان افسرده نسبت به سایر دانش آموزان باید از رژیم غذایی سالم تر، ورزش و استراحت بیشتری برخوردار باشند.

منبع: healthline.com

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 7 - میانگین امتیاز: 4.1]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22623587 - 021 رزرو وقت تست آنلاین