پرخاشگری نوجوانان، درمان و واکاوی دلایل آن

بدون تردید، یکی از چالش ها و مشکلاتی که بسیاری از والدین را درگیر خود ساخته است، مسئله پرخاشگری نوجوانان می باشد. به طور کلی، رفتارهای پرخاشگرانه ناشی از تغییرات روانی و جسمانی در وجود نوجوان می باشد. ناگفته نماند که در پرخاشگری نوجوانان، نحوه تعامل و برخورد و سبک فرزند پروری والدین نیز تاثیر گذار و مؤثر می باشد. مضاف بر این، از دیگر چالش هایی که در دوران نوجوانی بروز پیدا می کند، زود رنجی به شمار می رود.

گفتنی است که عدم کنترل خشم و بیش از اندازه خشمگین شدن نوجوان می تواند آسیب ها و تبعات جدی را برای او به همراه داشته باشد. بر همین اساس، والدین می توانند ضمن آگاهی از ریشه ها و علت های بروز پرخاشگری نوجوانان، راهکارهای درمان و نحوه برخورد صحیح و حمایت از نوجوان، به منظور سپری کردن موفقیت آمیز این دوران را فرا گیرند.

پرخاشگری نوجوانان

نگاهی کلی به روانشناسی پرخاشگری نوجوانان

بدون تردید، بروز تغییرات روانی و جسمانی در وجود نوجوان، بستر مناسب برای پرخاشگری نوجوانان را فراهم می آورد. در یک نگاه گلی، حالت برانگیختگی و هیجانی که در مواقع مواجه شدن با محرک های نامطلوب محیطی و چالش ها و معضلات روزمره، در وجود افراد پدیدار می گردد، در معنا و مفهوم خشم تعبیر و تفسیر می گردد. شایان ذکر است که پرخاشگری و خشم، از جمله حالاتی به شمار می روند که اغلب قریب به اتفاق افراد در طول روز با آن سر و کار دارند.

در دوران نوجوانی به علت حساس بودن این دوران، پرخاشگری در نوجوانان با شدت و حدت بیشتری ظهور پیدا می کند. در این دوران، نوجوان در شرف خارج شدن از دنیای کودکی خود و وارد شدن به دنیای بزرگسالی و پذیرش مسؤولیت های اجتماعی به سر می برد. بر همین اساس، نوجوانان به علت روبرو شدن با بحران های بزرگسالی و نمود تغییرات و تحولات فیزیکی، جسمانی و روحی، پرخاشگری را در دستور کار قرار می دهند. بدون اغراق، نوجوانی پلی به سمت ورود به دنیای بزرگسالی تلقی می شود. بر همین اساس، فرد در این دوران تغییرات روحی و جسمانی ریز و درشتی تجربه می نماید.

در این زمینه باید خاطر نشان نمود که بروز ویژگی هایی جسمانی نظیر شروع بلوغ جسمانی، تغییرات هورمونی، درد عضلانی، احساس خستگی، نمود یافتن صفات اولیه و ثانویه جنسی و ناهماهنگی در حرکات، پیش زمینه مناسب برای پرخاشگری نوجوانان را فراهم می آورد. از سوی دیگر، ویژگی های عاطفی مانند خجالتی بودن، کمرویی، ترس، ناشی گری در بیان عواطف و احساسات و بی ثباتی در هیجانات، سبب حساس شدن و زود رنجی نوجوان می شود.

نوجوان عصبانی

علت عصبی بودن و پرخاشگری نوجوانان

به طور کلی، ظهور عصبانیت و پرخاشگری نوجوانان می تواند نشأت گرفته از علل و عوامل متعددی باشد. یکی از علل مهم بروز پرخاشگری در نوجوانان فعالیت های هورمون های جنسی در این دوران محسوب می شود. امر و نهی زیاد و برخورد نامناسب با نوجوان، تحت فشار قرار گرفتن و عدم توجه به علایق نوجوان، توهین به شخصیت و آزارهای کلامی، حمله فیزیکی و بدنی یا تنبیه و تجاوز به حق و حقوق نوجوان، از دیگر مؤلفه های تاثیر گذار در بروز پرخاشگری نوجوانان تلقی می گردد. لازم به ذکر است که بروز آسیب مغزی در اثر وارد شدن ضربه، استفاده از مواد مخدر یا الکل، در معرض خشونت و خشم بودن نوجوان، قربانی آزار فیزیکی بودن و فاکتورهای ژنتیکی نیز می تواند منشأ و منبع پرخاشگری در نوجوان به شمار رود.

پیامدها و تبعات پرخاشگری نوجوانان

بدون تردید، پرخاشگری نوجوانان علاوه بر تحت شعاع قرار دادن روال عادی و روزمره زندگی آنها، در روان و جسم نوجوان اختلالاتی را ایجاد می کند. در این شرایط، نوجوان در وجود خود احساس گناه نموده و تصور می نماید که این دنیا برای زندگی، جای عادلانه و مناسبی به شمار نمی رود. همچنین در اثر بروز خیال پردازی های غیر واقعی در ذهن نوجوان، به تدریج به سمت انزوا و طرد شدگی سوق پیدا می کند. از دیگر پیامدهای مهم پرخاشگری نوجوانان می توان به خدشه و شکاف وارد شدن در تعاملات با دوستان و والدین، اشاره نمود. ادامه یافتن این روند سبب فاصله گرفتن از خانواده، مدرسه و محیط اجتماعی و تنها شدن فرد می شود.

مشاوره پرخاشگری

نحوه برخورد صحیح با پرخاشگری نوجوانان

از جمله راهکارهای مناسب برای برخورد صحیح و کنترل پرخاشگری نوجوانان، درک کردن شرایط و ایجاد احساس امنیت برای آنها می باشد. ریشه یابی و بررسی دلیل اصلی خشم و پرخاشگری نوجوان، می تواند به والدین کمک شایانی نماید. مسؤولیت دادن در حد و اندازه توانایی ها و مورد تشکر و تقدیر قرار دادن نوجوان نیز راهکار مناسبی برای مدیریت خشم او محسوب می گردد.

آموختن راه های کنترل خشم به نوجوان، آگاه کردن او از عوارض و پیامدهای نامناسب پرخاشگری در زندگی، مقایسه نکردن نوجوان با کسی، ایجاد محیطی مملو از آرامش در خانه برای او و ابراز کردن نقاط قوت و توانایی های نوجوان در جمع، از جمله روش های مثمر ثمر برای کنترل پرخاشگری نوجوانان به حساب می آید. ناگفته نماند که برای برخورد صحیح و مدیریت خشم نوجوان می توان از یک مشاور و روانشناس کمک گرفت.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 1 - میانگین امتیاز: 3]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22623587 - 021 رزرو وقت تست آنلاین