آثار روحی و روانی غیبت چیست؟

غیبت همان بدگویی کردن می باشد که روح و روان افراد را تخریب می کند. علت رغبت به غیبت را میتوان به سوء ظن یا بدگمانی اشاره کرد که به غیر از اینکه افراد را آلوده می کند اجتماع را به تباهی و فساد می کشاند. زیرا افراد بدگمان با انتقال سوء ظن خود به دیگران و کم کم حرف هایی که بین مردم پایه و اساسی ندارند در جامعه منتشر می کنند. همچنین یکی از بارزترین انگیزه ها برای بدگویی کردن اشخاص یک اجتماع، هماهنگ شدن با دوستانی است که برای جلب رضایت سایرین و گرم کردن مجلس شروع به بدگویی از افراد دیگر می کنند یا آنها را مورد تمسخر قرار می دهند.

بنابراین این عمل فرد را وادار می کند که همیشه در حال عیب جویی اشخاص دیگر باشد طوری که به تجزیه و تحلیل کوچکترین عیب آنها بپردازد. اکثر عالمان اخلاق بر این معتقدند که بدگویی جزء بیماریهای روانی و روحی می باشد طوری که کسی خواهان انجام آن است یا می خواهد آن را بشنود بیمار به حساب می آید. بنابراین قبل از هر چیزی باید در مورد این بیماری شناخت کافی پیدا کرد سپس شواهد مختلف، راه های نفوذ و همچنین عوارض و آثاری که این مریضی بر روح و روان یا سرنوشت اخروی، دنیوی، معنوی و مادی می گذارد را شناسایی کرد. در مرحله آخر عواملی باعث گسترش غیبت می شود را ریشه یابی کرد و برای رفع و حذف آن نهایت سعی و تلاش را به خرج داد.

آثار روانی غیبت

پیامدهای غیبت کردن

غیبت روانی آثار مخربی برای شخص شنونده، عیب جو و اطرافیان در پی دارد که آثار آن به دو بخش زیر تقسیم می شود.

آثار فردی غیبت روانی

از دست دادن اعمال نیک

بزرگترین سرمایه هر شخص اعمال نیک وی است که خوشبختی و سعادت اخروی و دنیوی او به این اعمال بستگی دارد. بنابراین از دست دادن اعمال نیک زجرآورترین و دردناک ترین پیامد آن است که شخص گوینده تمام اعمال نیک خود را به نامه اعمال شخص مورد نظر انتقال می دهد.

مانع قبول عبادات

گاهی اوقات شخص با تمام وجود عمل پسندیده و نیکی را انجام می دهد ولی با یک لحظه غیبت اعمال وی پاک شده و چیزی در نامه عملش ثبت نمی شود. در نتیجه مانع اصلی قبول طاعات و عبادات همان غیبت روانی است. حال اگر به دنبال ریشه زیان های مالی و معنوی بروید متوجه می شوید که سرمایه های مادی از طریق دیگران مورد تهدید قرار می گیرند اما سرمایه های معنوی به وسیله خود شخص و از طریق بدگویی نابود می شوند.

محرومیت از بهشت

محرومیت از بهشت یکی از پیامدهای اصلی غیبت کردن است. طوری که حضرت محمد (ص) می فرماید کسی که مدام بدگویی می کند، سخن چین و دائم الخمر بهشت بر آنها حرام است.

آثار اجتماعی غیبت روانی

ترور شخصیت

در اسلام و قانون مال و جان اشخاص اهمیت زیادی دارد و هر گونه تجاوز به آنها حرام است در مورد آبرو نیز از این قاعده مستثنی نیست و باید در جهت حفظ آبروی اشخاص تلاش کرد. غیبت یکی از عواملی است که آبروی افراد را مورد هدف قرار می دهد و ترور شخصیت طرف مقابل را به دنبال دارد.

از بین رفتن انسجام و وحدت

انسان موجودی مدنی و اجتماعی است که همین زندگی اجتماعی لزومه همیاری، همکاری، تعاون و تعامل است تا جامعه با وحدت و انسجام تحویل افراد دهد. غیبت روانی یکی از عواملی می باشد که وحدت و انسجام جامعه را مختل می کند. طوری که یک دلی و هم رنگی جای خود را به کینه می دهد و جامعه به طوری کلی از هم می پاشد.

تقویت حس انتقام جویی

افراد به طور غریزی از غیبت و بدگویی دیگران پشت سر خود متنفر هستند و اگر از موضوع آگاه شوند مسلماً واکنش نشان می دهند و خیلی زود پروسه انتقام جویی را شروع می کنند.

آثار غیبت کردن

مکانیسم دفاعی غیبت

مکانیسم دفاعی فرانکی همان مکانیسم دفاعی غیبت روانی است که شخص خصوصیات نامناسب و بد خود را به دیگران، محیط و حتی جانداران نسبت می دهد تا خود از حس گناه، شرم و حقارت رها شود. شخصی که خود بی عرضه است اطرافیان را نیز به بی عرضه بودن متهم می کند. شخصی که به شریک زندگی خود وفادار نیست وی را متهم به خیانت می کند.

در واقع ریشه بدگویی و تهمت از ضعف شخص می باشد که به عنوان وسیله ایی غیر مستقیم با خشم خود افراد شایسته را مورد هدف قرار می دهد طوری که به دلیل عیب خود دنبال عیب دیگران می گردد. به جرات میتوان گفت بدگویی تلاش افراد ناتوان است زیرا وی در برابر افراد دیگر احساس ضعف و حقارت می کند و خود را با او در یک سطح نمی بیند در نتیجه از طریق غیبت می کوشد ارزش وی را پایین بیاورد.

روانکاوی غیبت

طبق تحقیقات انجام شده در مورد غیبت کردن توسط روانشناسان نشان می دهد که شایع ترین دلیل انجام آن بیکاری یا بی حوصلگی است که راهی جهت رفع خستگی می باشد. البته افراد اهل این عمل به دو دسته تقسیم می شوند که دسته اول به افرادی تعلق می گیرد که ندانسته شروع به غیبت می کنند تا بی حوصلگی خود را رفع کنند. اما دسته دوم از روی آگاهی و هدفمند پروسه غیبت را پیش می برند طوری که از خود و شرایطشان راضی نیستند و می خواهند افرادی را پیدا کنند که از خود بدتر جلوه دهند.

پیشگیری و درمان ریشه ای غیبت روانی

مهمترین عامل مقابله با غیبت روانی و همچنین پیشگیری از آن و درمان ریشه ای تقویت ایمان خود است. ایمان به خدا شما را از گناه باز می دارد و باعث پیدایش تهذیب نفس، اعتلای روح و روح تواضع و تسلیم می شود. از دیگر راه های پیشگیری غیبت میتوان به یاد خدا اشاره کرد که باید به طور مستمر برای شروع هر کاری یاد و نام خدا را در اولویت قرار داد.

در مرحله آخر شما باید خویشتن شناس و خودآگاه باشید طوری که به تمام عیوب خود توجه کنید. بنابراین اگر کسی از عیب های خود مطلع باشد هرگز به دنبال عیب دیگران نمی گردد. همچنین کسی که خود سرتاپا نقص می باشد از اینکه دیگران را به دلیل همان نقص سرزنش کند شرم دارد.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 4 - میانگین امتیاز: 4.5]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22623587 - 021 رزرو وقت تست آنلاین