روانشناس فوتبال و نقش آن در بهبود عملکرد ورزشکاران

اغلب بازیکنان فوتبال در مورد نقش روانشناسی فوتبال و تاثیر تمرینات ذهنی بر عملکرد بی اطلاع هستند. هدف روانشناسی فوتبال کار با ورزشکاران دارای مشکل یا رفتارهای غیرعادی نیست بلکه هدف آن کمک به بازیکنان و تیمهای فوتبال در بهبود مهارتهای ذهنی است که در نهایت به بهبود عملکرد جسمی منتهی میشود. در این مقاله قصد داریم تا به روانشناسی فوتبال و نقش آن در یک تیم بپردازیم.

نقش یک روانشناس در یک تیم فوتبال

فوتبال ورزشی گروهی است که برای داشتن عملکردی بهینه در زمینه تیمی و فردی، نیازمند کسب و تقویت مهارتهای شناختی است. شما به عنوان یک بازیکن فوتبال باید سعی کنید متمرکز، هماهنگ و حواس جمع باشید، تاکتیکها را به خاطر بسپارید، جنبه های عاطفی خود را مدیریت و وظایف دیگری را انجام دهید. فوتبال لحظاتی مملو از خشم، شادی، عصبانیت، سرخوشی یا ناامیدی است که میتواند عملکرد شما را بهتر یا بدتر کند. به همین علت برای اینکه یک بازیکن فوتبال بتواند به حداکثر عملکرد ورزشی در فوتبال برسد، لازم است تا از مشاوره با یک روانشناس فوتبال بهره برد. یک روانشناس فوتبال میتواند کمک کند تا بازیکنان حرفه ای به نقاط ضعفی که موجب کاهش سرعت آنها در مسیر پیشرفت میشود، غلبه کنند. همچنین به بازیکنان آماتور کمک میکند تا به حداکثر توان خود برسند.

روانشناس فوتبال

 روانشناسی در فوتبال

فوتبال یک تیم را به حرکت در می آورد. در سراسر جهان، میلیونها نفر بصورت حرفه ای یا آماتور به عنوان یک فوتبالیست بازی میکنند. اغلب آنها رویای بازی در بهترین باشگاه های فوتبال، حضور در تلویزیون و بازی در مسابقات مهم را در سر دارند. اما با این وجود، تعداد کمی از آنها واقعا شانس رسیدن به چنین هدفی را دارند. چرا که بازی در تیمها یا مسابقات مهم و حضور در تلویزیون فرصتهای محدودی است که به تعداد محدودی از افراد میرسد.

روانشناس فوتبال کمک میکند تا بازیکنان به درک مطلوبی از محیط و موقعیت برسند. این یک نکته کلیدی برای پیشرفت خواهد بود، چرا که به بازیکنان این امکان را میدهد تا با ظرفیت روانی خوب از دست اندازهای مسیر برای پیشرفت استفاده کنند. از این طریق شما به عنوان یک فوتبالیست از دیگر بازیکنان متمایز میشوید و به حداکثر عملکرد خود دست پیدا میکنید.

روابط روانشناس و فوتبالیست چطور باید باشد؟

بهتر است رابطه میان روانشناس فوتبال با بازیکنان، انعطاف‌پذیر باشد. در حقیقت این رابطه باید به نحوی باشد که بازیکن در هر جلسه درمانی، احساس کند توسط والدین دوم خود تحت درمان قرار گرفته است. این موجب میشود روانشناس، آموزشی صحیح تر داشته و تمریناتی بهتر طراحی کند. چرا که شناخت او از بازیکن بواسطه رابطه انعطاف پذیرشان بهتر خواهد بود.

یک روانشناس فوتبال چه نقشی در تیم خواهد داشت؟

روانشناس فوتبال، باید ابزارهایی را به فوتبالیست ارائه دهد تا به او کمک کند تا بر نقاط ضعفی که مانع عملکرد بهتر میشود، غلبه کند. این ابزارها میتواند شامل توصیه های ذهنی، نگرشها، آموزش ارزشها و مسائل دیگری که باعث میشود بازیکن به اهدافش رسد، باشد. این ابزارها میتواند موجب شود بازیکن به سطح حرفه ای برسد، در مقابل فشار مقاومت و شروع به گلزنی کند.

پیشنهاد میکنیم بخوانید: ضرورت و نقش ورزش در سلامت روان

روانشناس فوتبال چگونه میتواند مفید باشد؟

یک روانشناس متخصص، میتواند از طریق روشهای زیر به فوتبالیستها کمک کند:

  • بهبود تمرکز و جلوگیری از حواس پرتی
  • افزایش اعتماد به نفس و کاهش شک و تردید
  • یادگیری عبور از شکستها و خطاها
  • کمک به تیمها در ایجاد ارتباط و انسجام مطلوب
  • اصلاح افکار غیرمنطقی
  • افزایش انگیزه و اخلاق کاری

چه زمانی روانشناسی فوتبال مورد نیاز است؟

در موقعیتهای زیر، کمک گرفتن از یک روانشناس فوتبال لازم است اگر که بازیکن:

  • در تمرینها آرامش و عملکرد بهتری نسبت به بازی واقعی دارد.
  • عملکرد عالی نباشد، ناراحت میشود.
  • از دیدن تماشاچیان حواس پرت و مضطرب میشود.
  • در مورد تواناییهای خود شک دارد.
  • در زمان بازی دچار تنش، اضطراب یا ترس میشود.
  • در زمان وقت اضافه یا ضربات پنالتی تمرکز خود را از دست میدهد.
  • دچار کمبود اعتماد به نفس است.
  • احساسی که نسبت به خود دارد، عملکردش را تعیین میکند.

بهبود عملکرد ذهن در فوتبال

رابطه روانشناس و مربی تیم چطور باید باشد؟

در باشگاه های حرفه ای و سطح بالا، روانشناس جزو یکی از اعضای کادر فنی است. البته ممکن است او در عکسهای رسمی، کنفرانسهای خبری یا مواردی از این دست حضور نداشته باشد، اما در اجرای وظیفه، بیش از حد با مربی در ارتباط است. از این رو، رابطه مربی و روانشناس همانند رابطه روانشناس و بازیکنان باید منعطف باشد. هرچند روانشناس وظیفه ای برای حل مشکلات مربی بر عهده ندارد. مربی و روانشناس باید با هم هماهنگ عمل کنند. چرا که مربی بازیکنانش را بهتر میشناسد و میتواند به روانشناس توصیه کند برای رسیدن به حداکثر عملکرد بازیکنان، چگونه با آنها رفتار کند. پس از آن، روانشناس باید اطلاعاتی در مورد مشکلات بازیکن ارائه دهد تا مربی نیز بتواند روی آنها کار کند.

جنبه های روانشناسی در فوتبال

میگویند فوتبال حالت روحی است. این حرف در اتفاقاتی از جمله بازگشتهای غیرممکن رئال مادرید در لیگ قهرمانان یا افت عملکرد بهترین بازیکنان جهان قابل مشاهده است. بنابراین میتوان گفت روانشناسی فوتبال، حوزه های بسیار گسترده ای در آنرا پوشش میدهد. فوتبال یکی از ورزشهایی است که یک روانشناس میتواند بیشترین تاثیر را در آن داشته باشد.

جنبه های هیجانی فوتبال

یک روانشناس فوتبال در بخش جنبه های هیجانی ورزش، روی مدیریت چندین موضوع کار میکند. یکی از موضوعات انگیزه است. بازیکن باید انگیزه داشته باشد تا بخواهد بازی کند یا برنده شود. البته انگیزه بیش از حد میتواند حتی به ضرر بازیکن باشد؛ چرا که میتواند موجب کوتاه شدن دوران موفقیت، زود خسته شدن بازیکن و فرسودگی او شود. اعتماد به نفس، یک ویژگی کلیدی برای بازیکن محسوب میشود. به همین علت یکی از جنبه هایی است که  روانشناس فوتبال بیشتر روی آن کار خواهد کرد. ویژگیهایی مانند احساس راحتی با توپ، خونسرد بودن، آرامش کافی برای انجام کاری که بلد هستید انجام دهید و … بوسیله مدیریت اعتماد به نفس بدست می آید.

یک روانشناس فوتبال، سعی خواهد کرد تا بر تمرکز بازیکنان نیز کار کند. تمرکز داشتن به بازیکنان کمک میکند تا عملکرد بهتری داشته باشند و بتوانند احساسات خود را بطور موثرتری مدیریت کنند.

نقش روانشناسی فوتبال در بهبود عملکرد ورزشکار

روال کار یک روانشناس فوتبال چگونه است؟

در سطح حرفه ای، یک روانشناس فوتبال فردی با مهارت بالا، آموزش دیده در رشته خود و دارای چندین سال سابقه کاری در این ورزش است. با اینکه روانشناسی فوتبال شاخه ای نسبتا جدید است اما از قبل نیاز به حضور یک روانشناس در تیمهای فوتبال، احساس میشد. روانشناس فوتبال باید سعی کند تا با روال تیم سازگار شود. او باید دستورالعملهای خاصی را دنبال کند تا با دستورات مربی و … تداخلی به وجود نیاید و بتواند درمانهای خود را بدون تاثیر بر آموزش انجام دهد.

اینکه یک روانشناس فوتبال کجا فعالیت خواهد داشت، بستگی به شهری دارد که باشگاه ورزشی در آنجاست. معمولا ساعت کاری روانشناس از حدود دو ساعت قبل تمرین، برای صحبت و کار با کادر مربی شروع میشود. قبل تمرین نیز جلسات انفرادی با چند بازیکن برگزار میشود. پس از آن به مربی در مورد کارهایی که انجام شده اطلاع داده میشود تا کادر مربیگری روی آن کار کنند. در نهایت، کار در جلسات آینده با سایر بازیکنان در حوزه برنامه ریزی یا سایر مواردی که از بازیکن در درمان حمایت میکند، انجام میشود.

منابع: soccerinteraction.com و soccerpsychologytips.com

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 2 - میانگین امتیاز: 4.5]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22004925 - 021 رزرو وقت تست آنلاین