چرا کودکان دوست خیالی برای خود می سازند؟

در موضوع دوست خیالی، بر اساس مراحل رشد و تغییرات رفتار کودک طی گذر زمان، اکثر مواقع کودکان تمام کارهای مربوط به خود را همراه دوستان جدید خود انجام می دهند و بیشتر وقتشان را برای آنها صرف می کنند. بطور مثال باید گفت که با هم بازی و تفریح می کنند، غذا می خورند، آشپزی خیالی انجام می دهند و به قصه های والدین هنگام به خواب رفتن گوش می دهند. آنها حتی وقتی به خواب می روند این اجازه را به دوستانشان هم می دهند که در کنارشان بخوابند. اما اینجا تنها مشکلی که وجود دارد آن است که دوستان مطرح شده آنها به صورت خیالی و غیرواقعی هستند که موجب نگرانی والدین آنها خواهد شد.

شما هرگز نمی توانید دوست او را که توصیف می کند ببینید زیرا فقط او می تواند آن را تصویرسازی کند. اگرچه مشاهده این موضوع که کودکمان بیشتر وقت خود را با دوست خیالی خود سپری می کند بسیار نگران کننده است. اما بر اساس مطاعات رفتارشناسی متخصصین، وجود این دوست خیالی برای کودکان یکی از مهمترین مراحل رشدی می باشد که می بایست طی شود.

خیال پردازی و بها دادن به رویا برای کودکان در دوره پیش دبستانی بسیار واقعی به نظر می رسد. حتی بعضی مواقع بزرگسالان نیز آن را می پذیرند. کودکان به هر چیزی که تخیلی و غیر واقعی است مانند پری رویایی، بابانوئل و گوزن هایش، بتمن و مرد عنکبوتی یا هر شخصیت رویایی دیگر، کاملا به صورت واقعی باور دارند و به راحتی نمی توان آنها را از داشتن دوست خیالی منصرف کرد.

داشتن دوست خیالی چه فوایدی برای کودک دارد؟

از آنجایی که کودکان در این دوره از زندگی (پیش دبستانی) خود معمولا با تجربه های جدیدی مانند آموزش توالت رفتن، معاشرت با همسن و سالها یا رفتن به مهدکودک و پیش دبستانی روبرو می شوند، در تصورات ذهنی خود دوست های رویایی پرورش می دهند تا دربرابر اضطرابهای ناشی از دوره ای که در آن قرار دارند برآیند و کمتر اذیت شوند. همچنین دیده شده آنها با کمک دوستان رویایی خود می توانند مهارت های اجتماعی و گروهی را به خوبی تمرین کنند.

بسیاری از کودکان در دوران پیش دبستانی نیاز به یک دوست شجاع و نترس که قهرمان بازی درآورد دارند تا همیشه کنار او باشد. در واقع فرزند ما می خواهد کسی را در کنار خودش داشته باشد تا زمانی که خجالت می کشد از ترس و اضطرابش با او سخن بگوید. زیرا دوست خیالی اش تنها شخصی در زندگی او است که می تواند احساسات و هیجانات او را بدون قضاوت کردن درک کند.

دوست خیالی

میزان شیوع و آمار کودکان دارای دوست خیالی در دنیا

بنابر تحقیقات روان شناسان و رفتار شناسان سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰18، بیان شد که 70 درصد از کودکان تا دوران پیش دبستانی، در دورانی از زندگی خود دوست خیالی و رویایی دارند که عدد قابل توجهی می باشد. بنابراین بر هر والدی لازم است که بداند چه رفتاری نسبت به این دوست خیالی داشته باشند.

در برابر دوست خیالی فرزندمان چه کاری انجام دهیم؟

قبل از پرداختن به این موضوع باید گفت که در اکثر مواقع کودکان رفتارهایی را که می خواهند با آنها انجام دهید را بصروت دوست خیالی به شما می گویند. مثلا مامان دوست خیالی من خیلی ماکارونی دوست داره. کاشکی یکی بود که براش غذا میپخت. یا مثلا خیلی دوست داره که به باغ وحش بره. پس باید با دقت به حرفهای آنها نیز توجه داشته باشیم. هر زمان کودک شما به دوست خیالی خود نیاز دارد، او بلافاصله بدون هیچ قید و شرطی حاضر می شود.

دوست خیالی همیشه و در همه حال موافق خواسته های کودک تان بوده و مخالفتی با او نمی کند. به کودک شما این اجازه را می دهد که بازیهای مود علاقه خود را انجام دهد. هر وقت هم کودک شما بخواهد دوست خیالی اش بدون اینکه لج بازی کند یا دعوایی رخ دهد، از کنار او خواهد رفت. طبق شواهد بیان شده از والدین این فرزندان، دوستان خیالی کودک به عنوان سپر بلا استفاده می شوند. به این روش که فرزند شما هر زمان که احساس کند ممکن است به دلیل اشتباهاتش از طرف شما تنبیه شود، تمام کار اشتباه را به گردن دوست خیالی خود می اندازد.

بازی با کودک در دنیای واقعی

نحوه برخورد با موضوع دوست خیالی کودک

1) محدودیت برای حضور دوست خیالی در خانواده تان تعیین کنید

اگر مشاهده می کنید که این مهمان نامرئی (دوست خیالی فرزند شما) بیش از حد در زندگی خانوادگی تان دخالت می کند و تاثیرگذاری منفی رفتاری زیادی گذاشته است، لازم است دست به کار شوید و دیگر انعطاف پذیری قبل را نشان ندهید. بطور مثال وقتی کودک تان کار اشتباهی انجام می دهد و بعد می گوید: دوست خیالی ام هم این کار را انجام می دهد یا مامانِ دوستم او را مجبور نمی کند ولی تو من رو مجبور میکنی. به او بگویید: دوستت ممکن است در خانه خودشان بتواند هر کاری که دوست دارد انجام بدهد و کسی به او چیزی نگوید، غذایش را کامل نخورد، لباسهایش را در کمد نگذارد، اتاقش را مرتب نکند. اما وقتی میخواهد به خانه ما بیاید باید قوانین خانه ما را اجرا کند وگرنه نمی تواند وارد خانه شود.

2) زیاد نگران نباشید، با او همراه شوید

با دوست خیالی کودک تان به هیچ عنوان مخالفت نداشته باشید. کودک خود را مجبور نکنید که از دوستی با رویایش دست بکشد. وجود دوست های خیالی در سنین پیش دبستانی قبل از مدرسه بسیار عادی و طبیعی است. ممکن است برای بسیاری از کودکان طبق آماری که اشاره کردیم اتفاق بیفتد. اگر کودک تان را از داشتن دوست خیالی اش منع کنید، ممکن است باعث شوید که گرایش بیشتری نسبت به آن داشته باشد و حساسیت بیش از حد شما نتیجه معکوس دهد. در ضمن این تصور ذهنی را نداشته باشید که کودک تان احساس تنهایی می کند یا به هم بازی نیاز دارد. با حفظ آرامش خود و همسرتان در مورد این موضوع، از ورودِ دوست خیالی جدید کودک به جمع خانوادگی تان استقبال کنید. حتی اگر لازم می بینید که هنگام غذا خوردن، خوابیدن کودک، بازی کردن، وسایلی هم برای دوست خیالی اش تهیه کنید.

پیشنهاد می کنیم بخوانید: مثلث کارپمن، باتلاق ترسناک احساسات کور

3) به کودک نشان دهید که دوست خیالی او را پذیرفته اید

صحبت کردن شما با کودک در مورد دوست خیالی اش موجب می شود تا ارتباط محکمتری با او برقرار کنید. حس اعتماد بین شما بیشتر از قبل شود. در عین حال به پرورش قدرت تخیل و رویا پردازی او نیز کمک می کنید. علاوه بر آن افزایش بیشتر اطلاعات شما در مورد دوست خیالی کودکتان موجب می شود تا درباره علاقه مندی ها، ترس ها و اضطراب، احساسات و هیجانات کودک تان بیشتر بدانید. زیرا علاقه مندی یا چیزهایی که دوست ندارد، با دوست خیالی اش به یک شکل است. هرآنچه را به دوستش نسبت می دهد در خودش می بیند یا دوست دارد داشته باشد.

دوست مجازی و واقعی

4) طعم زندگی واقعی و روابط اجتماعی با دوستان را به او بچشانید

داشتن دوست خیالی و رویایی برای هر کودکی می تواند به نوعی شرایط سرگرم کننده ای به مدت طولانی فراهم کند. اما مسلما هیچ پدر و مادری تمایل ندارد که زندگی رویایی کودکش جذاب تر از زندگی واقعی و حضوری او شود. بنابراین بهتر است قبل از اینکه غرق در رویا و خیال شود، با کودک تان بازی های تفریحی و شاد فعالیتی در دنیای واقعی انجام دهید. از فرزندتان بخواهید که با دوستان واقعی، همسایه ها، همکلاسی، خواهر یا برادرش بصورت واقعی در دنیای اکنون بازی کند. او را بیشتر به مکان های تفریحی ببرید و سعی کنید با کودکان هم سن خود آشنا شود تا اینکه او را با دنیای مجازی و بازی های اینترنتی سرگرم کنید. این فرمول را بدانید که هر چقدر کودک تان تجربه های جدیدی در دنیای واقعی و حضوری داشته باشد، با سرعت بیشتری دوست خیالی خود را فراموش خواهد کرد.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 0 - میانگین امتیاز: 0]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22623587 - 021 رزرو وقت تست آنلاین