ترس از آمپول، علل و تکنیک های غلبه بر آن
بدون تردید، یکی از ترس های شایع و متداول در جهان، ترس از آمپول بوده که متخصصان و روانشناسان علل و عوامل مختلفی را برای این نوع ترس برشمرده اند. فوبیای آمپول ممکن است متاثر از شکل گیری خاطرات تلخ و نامطلوب، مشاهدات و یادگیری ایجاد شود. در برخی مواقع، این ترس به اندازه ای شدت و حدت پیدا می کند که سبب مختل شدن و اخلال در روند زندگی فرد می گردد.
بر اساس مطالعات و تحقیقات صورت گرفته، ترس از آمپول در زمره شایع ترین و رایج ترین ترس ها در دنیا تلقی می شود. در این شرایط، فرد حتی با شنیدن اسم آمپول، در وجودش دچار ترس شده یا با حس کردن و مشاهده آن، احساس ترس را در نهان خود تجربه می نماید. بی خوابی، اضطراب، سرگیجه، افزایش فشار خون، افزایش تپش قلب، حمله عصبی و حتی غش کردن، از نشانه های و علائم شایع ترس از آمپول به شمار می رود.
ریشه یابی و علت شناسی ترس از آمپول
بر اساس نظر و اعتقاد برخی از روانشناسان، ترس از آمپول ریشه در خاطرات کودکی افراد دارد. بر این اساس، در دوران کودکی، فرد در اثر تزریق آمپول توسط فردی بی تجربه، درد زیادی را تجربه نموده که ایجاد این پیش زمینه ذهنی، همواره آمپول زدن را برابر و مساوی بر تجربه همان درد دوران کودکی می داند. از سوی دیگر، مشاهده آمپول زدن در درمانگاه یا بیمارستان در حضور فرد و دیدن درد و گریه برخی افراد، این تصور را در ذهن فرد ایجاد می کند که هر آمپول زدنی تداعی گر درد و رنج فراوان می باشد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: ترس از حیوانات را جدی بگیریم
در سوی مقابل، عده ای از روانشناسان معتقدند که همه رفتارها، تفکرات و ترس های افراد نظیر ترس از آمپول، نشأت گرفته از یادگیری می باشد. بر این اساس، هنگامی که در برابر چشمان کودک، والدین نسبت به آمپول زدن از خود ترس بروز می دهند، متعاقب آن، کودک نیز این رفتار را بسیار ترسناک تصور نموده و در دوران بزرگسالی همان رفتار را از خود نشان می دهد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که متخصصان ژنتیک هم بر روی ریشه یابی ترس از آمپول، مطالعات و تحقیقات مختلفی را انجام داده اند.
از دیدگاه آنها، افراد دارای فوبیای آمپول، نسبت به درد در وجود خود از حساسیت ژنتیکی برخوردار می باشند. به همین جهت، با قرار گرفتن در چنین موقعیت هایی زمینه مناسب برای افزایش اضطراب و ترس آنها فراهم می شود. ناگفته نماند که از دیگر دلایلی که سبب شکل گیری فوبیای آمپول در افراد می گردد، ترس آنها از منتقل شدن ویروس های مختلفی نظیر ویروس HIV به بدنشان می باشد.
تکنیک های غلبه بر ترس از آمپول
به طور کلی، به منظور فائق آمدن افراد در هنگام بروز ترس از آمپول، تکنیک های کاربردیدر اختیار آنها قرار داشته که در هنگام قرار گرفتن در این موقعیت، می توانند نهایت استفاده را از آن ببرند. بر این اساس، نفس کشیدن آهسته، عمیق و شمرده، چند ثانیه قبل از انجام تزریق، علاوه بر کمک به آرام شدن بدن، سبب احساس درد کمتری در وجود فرد می شود. شایان ذکر است که برای به حداقل رساندن و کاهش شدت درد، سرفه کردن در هنگام تزریق آمپول نیز بسیار تاثیرگذار و مؤثر می باشد.
یکی دیگر از تکنیک های مثمر ثمر برای فائق آمدن بر ترس از آمپول، پرت کردن حواس خود، به ویژه در هنگام تزریق، محسوب می شود. در این حالت، متمرکز شدن بر موضوعات دیگر، گفتگو با پرستار و گوش سپردن به موسیقی، راهکار کاربردی و راهگشایی تلقی می گردد. لازم به ذکر است که صحبت کردن در مورد ترس خود با پرستار یا مسئول تزریق، می تواند سبب انجام ملاحظات بیشتر در این زمینه شود. همراه بودن فردی مورد اعتماد و صمیمی و گرفتن دست او، خصوصاً هنگام تزریق، ضمن غلبه بر ترس از آمپول، می تواند موجبات آرامش خاطر فرد را نیز میسر سازد.
راهکارهای مثمر ثمر برای فائق شدن بر ترس از آمپول
در صورتی که تکنیک های عنوان شده برای غلبه بر ترس از آمپول کارساز نبوده و افاقه نکرد، می توان استفاده از راهکارهای کاربردی و راهگشای موجود در این زمینه را در دستور کار قرار داد. بر این اساس، آگاه بودن فرد نسبت به ترس خود، می تواند در مقوله فوبیای آمپول بسیار کمک کننده و کارساز باشد. به طور کلی، بسیاری از اضطراب ها و ترس های افراد، به صورت ناخودآگاه بروز پیدا می کنند. در این شرایط، ریشه یابی و اطلاع یافتن از علل و عوامل ترس، می تواند بستر مناسب برای کنار آمدن با آن را مهیا سازد.
برای علت یابی و ریشه یابی ترس های خود، می توان بر روی مراجعه به یک مشاور متبحر و روانشناس باتجربه حساب ویژه ای باز نمود. منطقی رفتار کردن با ترس های خود، از دیگر راهکارهای مهم و حائز اهمیت برای غلبه بر ترس از آمپول قلمداد می گردد. فکر کردن و اندیشیدن منطقی در مورد ترسناک نبودن آمپول زدن، گام مهم و مؤثری برای شکست دادن این احساس محسوب می گردد. بدون اغراق، یکی از راهکارهای تاثیرگذار و کاربردی برای فائق آمدن بر احساس ترس از آمپول، روبرو شدن با موضوع ترس خود می باشد. بر این اساس، با مراجعه به روانشناس و استفاده از راهکارها و تکنیک های خاص، در این زمینه کمک شایانی به فرد می شود.