چرا در وجود خود احساس گناه می کنیم؟

احساس گناه، از جمله حس هایی به شمار می رود که اغلب قریب به اتفاق افراد در طی زندگی خود به نوعی آن را تجربه کرده اند. احساس گناه معمولا با خلق پایین، کلافگی، بی خوابی های شبانه، سرزنش پیوسته خود و بی قراری نمود پیدا می کند. بسیاری از افراد در هنگام مواجه شدن با این وضعیت دچار عجز و ناتوانی شده و قادر نیستند در این شرایط به آرام سازی خود اقدام کنند. یکی از حس های طبیعی در وجود انسان ها، احساس گناه می باشد.

با این حال واکنش افراد هنگام روبرو شدن با این مشکل بسیار متفاوت صورت می گیرد. چنانچه فرد با حس گناه خود به شیوه منطقی برخورد نکند، آن چنان غرق این حس می شود که روابط اجتماعی، فردی و خانوادگی او تحت شعاع این مسئله قرار می گیرد. حس گناه به عنوان یک حالت درونی شامل جنبه های مختلفی مانند تنهایی و غم می شود. این موضوع در زمره حالت های احساسی از نوع منفی قرار می گیرد. بر اساس نظر فروید، حس گناه از قسمت های پنهانی و لایه زیرین اعمال و رفتار انسان نشأت می گیرد. به همین جهت آشنایی با معنا و مفهوم احساس گناه خالی از لطف نمی باشد.

احساس گناه

معنا و مفهوم احساس گناه

یکی از عواطف و حس های درونی انسان که به شکل منفی بروز پیدا می کند، احساس گناه می باشد. این احساس همواره با تمایل به مجازات و سرزنش و ملامت خود معنا و مفهوم می یابد. به همین جهت، دیدگاه های متفاوتی در مورد این موضوع وجود دارد. عده ای شرم را در ردیف حس گناه به حساب می آورند. برخی دیگر این حس را به منظور برخورداری از یک ساختار منسجم اجتماعی و برقراری امنیت ضروری می دانند و تعدادی دیگر نیز حس گناه را بسیار صدمه زننده و آسیب زا تلقی می کنند.

احساس گناه در اثر وجود یک تصور نادرست از خطای وقوع نیافته یا به دلیل پیامد طبیعی یک وضعیت اشتباه ایجاد می شود. این حس هنگامی در فرد ظاهر می شود که او قبول کند در اثر رفتارش به دیگران صدمه ای وارد شده است. حس گناه به علت توسعه اندوه و غم، در روند معمولی زندگی فرد اختلالاتی را به وجود می آورد.

عذاب وجدان

عوامل ایجاد کننده احساس گناه

یکی از شاخص ترین علل ایجاد احساس گناه، رخ دادن خطا و اشتباهی است که از جانب فرد بروز پیدا می کند. ایجاد آسیب روحی یا جسمی به دیگران توسط فرد، حس گناه را به وجود می آورد. این حس گناه ممکن است در اثر زیر پا گذاشتن موازین اخلاقی نظیر دزدی، فریب کاری و دروغ گویی حادث شود. از دیگر علل ایجاد احساس گناه عدم کمک رسانی مناسب و لازم به دیگران می باشد. بر این اساس، فرد اعتقاد دارد که خدماتش برای کمک رسانی مناسب و مفید نبوده است و همواره به سبب این موضوع با نوعی حس گناه درگیر می شود.

پیشنهاد می کنیم بخوانید: احساس گناه و عذاب وجدان پس از رابطه جنسی

این نوع احساس یاری رساندن همراه با حس گناه را روانشناسان به عنوان فرسودگی عاطفی یاد می کنند. از دیگر علل ایجاد احساس گناه بخاطر این مسئله است که فرد خود را موفق تر از دیگران می بیند. مثال بارز در این زمینه سربازانی می باشند که از نبرد و میدان جنگ به سلامت عبور کرده اند در حالی که بسیاری از همرزمان و دوستان خود را از دست داده اند.

حس گناه بازمانده در اشخاصی که در اثر سانحه ای یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود را از دست داده اند نیز صدق می کند. گناه بازمانده در افرادی که از سطح زندگی بالاتری نسبت به دوستان و خانواده خود برخوردار هستند نیز نمود پیدا می کند. ادامه پیدا کردن حس گناه می تواند عوارضی را نیز برای فرد با خود به همراه داشته باشد. از جمله این عوارض می توان به وسواس، اختلالات اضطرابی و افسردگی شدید اشاره کرد.

شرمساری

راهکارهای مؤثر برای رهایی از احساس گناه

پیدا کردن ریشه و منشأ احساس گناه، یکی از راهکارهای مؤثر در این زمینه به شمار می رود. به طور کلی، حس گناه در اثر یک اشتباه یا خطا، یک عملکرد طبیعی روان انسان محسوب می شود، چرا که زمینه مناسب به منظور سازگاری اجتماعی را فراهم می سازد. حال اگر این حس در اثر فعلی ایجاد نشود و در قالب نوعی نگرانی ذهنی ظاهر گردد، برای رهایی از آن باید اقدامات مقتضی را به عمل آورد. پذیرفتن احساس گناه، از راه حل های تاثیر گذار برای رهایی از این حس محسوب می شود.

حس و فکر انسان در ارتباط کامل با هم می باشند. به همین جهت اصلاح افکار فرد، اصلاح هیجانات را نیز به همراه دارد. پذیرفتن خطاهای خود و باور این موضوع که خطاها جزئی لاینفک از زندگی انسان به شمار می آیند، در کنار آمدن با حس گناه از درجه اهمیت بالایی برخوردار می باشد. درس گرفتن از اشتباهات هم راهکار قابل قبولی در این موضوع قلمداد می شود. احساس گناه سبب می شود که فرد از تجربه های تلخ گذشته درس گرفته تا دیگر اشتباهات خود را تکرار نکند. قبول کردن این مسئله که هیچ فردی کامل و بی عیب نقص نیست، از دیگر راهکارهای مفید در این زمینه به حساب می آید.

همه انسان ها دوست دارند زندگی بی عیب و نقصی را برای خود انتخاب کنند، اما در این میان در اثر وضعیت و شرایط خاصی خطا و اشتباهاتی صورت می گیرد. کمال گرا بودن در تمام ابعاد زندگی نتیجه ای جز شکست با خود به دنبال ندارد، چرا که دستیابی به کمال گرایی در همه ابعاد عملا امکان پذیر نمی باشد. جبران و اصلاح اشتباهات نیز یک راهکار تاثیر گذار برای رهایی از احساس گناه قلمداد می شود. اقدام به اصلاح و بهبود بخشیدن شرایط بسیار کارآمد و کاربردی به شمار می رود.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:
[تعداد رای: 0 - میانگین امتیاز: 0]
contact us
با ما در تماس باشید!
اشتراک در شبکه های اجتماعی:
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
22623587 - 021 رزرو وقت تست آنلاین